Ówczesna kuchnia w dalszym ciągu żyje

Każda sztuka kulinarna znamionuje się osobistymi tradycjami, ceremoniałami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz łatwa. Większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (które są niesłychanie cenione na całym świecie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za polskie, zwłaszcza z powodu podawania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone najczęściej z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak standardowych pierogów ruskich czy także żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to wyłącznie pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, reprezentatywnych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednak kolejny raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak naprawdę niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film