Bardzo wielu ludzi stara się doceniać wyjątkowe jedzenie. Próbujemy szukać doskonałych restauracji , a także próbować nowych smaków, które przychodzą do nas z różnych stron świata. Dlatego też dużym zainteresowaniem cieszy się dobra restauracja oferująca sushi. Przekąski tego rodzaju są doceniane przez sporą ilość ludzi , dlatego restauracje, które je serwują powstają w bardzo wielu miastach. Zaczynamy myśleć o tym, co spożywamy , a także w jakich lokalach się stołujemy, więc często wybieramy się do takich restauracji. W dzisiejszym świecie już coraz częściej smak i zapach z różnych krajów są dostępne bez większych trudności. W takiej restauracji będziemy mogli skosztować wspaniałych dań, które cieszą nie tylko oczy, ale i podniebienie.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Prawie wszyscy ludzie zaczynają delektować się posiłkami i pragną często kosztować smaków świata. Jedzenie nie jest dziś obowiązkiem, ale przyjemnością i dlatego dobrze jest kosztować różne smaki, aby wybrać ten, który będzie nam sprawiał przyjemność. Sushi to dziś bardzo często wybierane danie, które znajduje zainteresowane osoby w różnych zakątkach świata. Sushi błędnie definiowane jako danie z nieugotowanej ryby wywodzi się z rejonów Azji południowo – wschodniej. Początkowo sushi oznaczało metodę konserwowania ryb. Współcześnie sushi możemy zdefiniować dwojako – dania dopasowanego do gustów europejskich, oraz opcji bardziej egzotycznej. Co stanowi różnicę? Głównie wybór składników dania. Sushi tworzone jest z ryżu, różnego rodzaju owoców morza, jarzyn, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. W zależności od upodobań jedzących, ryba może być poddana obróbce cieplnej lub surowa. Ryż każdorazowo jest jednak ugotowany, a najpierw poddany zakwaszeniu z wykorzystaniem octu ryżowego. Możemy wyróżnić wiele rodzajów sushi, z uwagi na metodę przyrządzenia oraz zastosowane produkty żywnościowe. Do najpopularniejszych typów potrawy należą : nigiri oraz maki. Nigiri to kompozycja ryżu, z którego układa się owalne paluszki oraz elementu ryby. Proces tworzenia maki polega na położeniu ryby oraz ryżu na płacie wodorostu oraz zwinięcie całej kompozycji. Potrzebne jest przy tym użycie przystosowanej do tego maty bambusowej. Jeśli mówimy o jedzenia sushi – istotne jest jedynie, by wkładać do ust kawałki w całości. Stąd też trzeba uważać, by potrawę podawać pokrojoną na niewielkie porcje.