Wyjątkowa kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród szerokich możliwości, które oferuje europejska sztuka kulinarna na szczególną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, połączeń oraz spora dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie smaki
Naszym rodakom włoska kuchnia, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z winem. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie posiłki
Makarony to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dodać do makaronu. mała włoska restauracja przy rynku w Krakowie Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony nie mogą się znudzić.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona włoska pizza to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również risotto, gnocchi, ravioli i szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mozarelli i grana padano.
Zobacz film