Kuchnia krajowa uformowała się na powierzchni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krain?
Co wpłynęło na kształt kuchni lokalnej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej wobec tego różnorodne obyczaje, składniki oraz smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtedy, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno też te dania, które sztampowe są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w szczególe to, że najistotniejszym i w najwyższym stopniu napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, jakie zjeść można w Polsce to bezsprzecznie:
• pierogi z przeróżnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma faktycznie dużo do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Również przybywający do nas turyści zaznaczają, iż jest apetyczna oraz sycąca.